Ajankohtaista

Ei, kaikkien yrityksien ei tarvitse olla Jounin Kaupp(oj)a

Kirjoittaja: Jukka Weissenfelt

Joulukuu ja Facebook. Joka puolella on tilapäivitysperusteisia arvontoja, joulukalenteriluukkuja ja kehotuksia kommentoida, tykätä tai jopa jakaa kuva – ihan vain sen takia, että osallistuisit hienoon arvontaan.

Facebookin sääntöjen mukaan yritykset ja yhdistykset ovat saaneet tehdä tilapäivityskilpailuja jo tovin aikaa. Blogasin jo vuonna 2012 Facebook-kilpailuiden ”harmaasta” toteuttamisesta. (http://www.ebrand.fi/facebookin-villilansi/). Edelleen mielestäni tykkää (ja jaa) -kilpailuiden suurin ongelma on sama: ”Luulisin, että tärkeimpiä asioita, miksi tämä tykkää ja jaa –buumi tulisi lopettaa / loppua on yksinkertaisesti ärsyttävä spämmäys. Luulisi, että käyttäjiä ärsyttää jatkuvat tykkää ja jaa –kilpailut, jotka saastuttavat käyttäjien uutisvirtoja.”

Onko jatkuvat tilapäivityskilpailut meidän somekouluttajien kuuluttamaa hyvää ja laadukasta sisältöä? Ei ole. Sisältö on edelleen kuningas.

Jounin Kauppa on kuitenkin ollut jonkinlainen edelläkävijä suomalaisessa Facebook-tilapäivityskilpailukulttuurissa. Jounin Kaupan tietää tai siitä on ainakin kuullut lähes kaikki suomalaiset. Myös Facebook/some-koulutuksissamme kyseisen kaupan tekemisestä on keskusteltu ja poimittu hyviä käytäntöjä muillekin yrityksille käyttöön.

Miten tehokasta Facebook-markkinointia tulisi meidän mielestämme tehdä? Täytyykö kaikkien yrityksien matkia Jounin kauppaa ja tehdä ”tykkää ja jaa” -kilpailuita? Vertaillaanpa hieman tilapäivityskilpailua Facebook-sovelluskilpailuun.

Tilapäivityskilpailu vs. Facebook-sovelluskilpailu

Tilapäivityskilpailu kerää tykkääjiä vain yhteen tilapäivitykseen – ei välttämättä juuri yhtään itse yritykselle/brändille.

Tilapäivityskilpailu voi olla hyvinkin onnistunut ilman Facebook-mainontaa. Toisaalta on hyvä miettiä, mikä on onnistunut tilapäivityskilpailu? Onko tarkoituksena saada mahdollisimman paljon reaktioita, kuten tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja? Onko yritykselle ihan sama, millainen henkilö nämä reaktiot tuo? Onko tykkääjä potentiaalinen asiakas vai pelkästään himokilpailija? Onko tällä merkitystä? Pieni paikallinen kyläkauppa Ylläksellä perusti aika vasta verkkokaupan. Mikäköhän tähän on syynä? Tykkääjämäärä on todella iso, mutta tykkääjämassa on todella heterogeeninen. Miten saada eri puolelle Suomea sirpaloitunut tykkääjämassa ostamaan ja kuluttamaan brändin tuotteita, muuten kuin verkkokaupan avulla.

Tilapäivityskilpailussa osallistuminen tapahtuu yleensä tykkäämällä tai kommentoimalla tilapäivitystä/kuvaa. Joissakin on myös kehoite jakaa tilapäivitystä, tagata kaveri, tai jopa tykätä yrityksen/brändin sivusta. Ainakin kilpailun osallistumiskeinona tilapäivityksen jakaminen (tykkää ja jaa ja voit voittaa!) tai kaverin tagaaminen (tykkää JA kerro kommenteissa kaveri ja osallistut kilpailuun…) ovat Facebookin promootiosääntöjen mukaan edelleen kiellettyjä markkinointikeinoja. Silti niitä näkyy – edelleen.

Tilapäivityskilpailuissa osataan varsin harvoin kysyä mitään oikeasti järkevää – tietoa, joka olisi yritykselle/brändille liiketoiminnallisesti kannattavaa.

Facebook-sovelluskilpailussa yksi tavoite on aina saada lisää tykkääjiä yritykselle/brändille. Tykkäyksiä tulee poikkeuksetta satoja, joskus tuhansia. Facebook-sovelluskilpailuissa on yleensä aina mukana maksettua Facebook-mainontaa, jota kohdistetaan asiakkaan kanssa yhdessä lokeroituun potentiaaliseen asiakasryhmään. Facebook-mainontaa voidaan kohdistaa mm. iän, sukupuolen, maantieteellisen sijainnin ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Oululainen urheiluvälinekauppaa pyörittävä yrittäjä haluaa yrityksensä ja liikkeensä Facebook-tykkääjikseen ensisijaisesti Oulusta n. 70 km:n säteellä asuvia ihmisiä. Ihan loogista.

Facebook-sovelluskilpailuissa kysytään hyvin usein jotain kevyttä ja näppärää – joka on hyvin usein muotoiltu yritykselle erittäin tärkeäksi liiketoimintaan vaikuttavaksi asiaksi. Yrittäjän kannattaisi miettiä, että mikä yritykselle on tärkeää. Onko tavoitteena saada yritykselle paljon tykkääjiä potentiaalisista asiakkaista vai synnyttää vain kertaluonteista hämmennystä? Facebook-sovelluskilpailussa on mahdollista saavuttaa yritykselle arvokasta liiketoimintatietoa, kun kilpailuun osallistumiseen liitetään hyvin muotoiltu kysymys osallistujille.

Summa summarum. Meidän mielipide on, että tilapäivityskilpailut ovat varsin tehottomia kasvattamaan potentiaalista asiakaskuntaa tykkääjiksi brändille. Toki poikkeuksia löytyy myös. Kaikkien yrityksien ei kuitenkaan kannata ”apinoida” Jounin kauppaa vain sen takia, että se on toiminut Jounin kaupan kohdalla ja sitä näkee nyt hyvin monien yrittäjien tekevän. Yksi sosiaalisen median kultaisia sääntöjä on olla aito. Jos Jounin kaupan tyylinen markkinointi on yrityksellesi luontevaa niin tee sitten niin – jos ei – niin kokeile sitten jotain muuta.

Kysy vaikka meiltä neuvoa.

Julkaistu: 21.12.2015