Ajankohtaista

Jätevaalit 2011

Kirjoittaja: Jukka Weissenfelt

Mietin tänään sitä kaikkea paperisaastetta mitä nämäkin eduskuntavaalit jälkeensä jättävät. Miten jos edes osa edustajista olisi panostanut todella sähköisiin ja sosiaalisiin medioihin? Muutaman satasen tai tonnin maksavat nettisivut toimisivat blogi-alustana kenties useita vuosia. Pääsipä ehdokas eduskuntaan tai ei, on hänen mielestäni jatkettava omien asioidensa tutuksi tekemistä. Kai kansanedustajaehdokkaalla täytyy olla jotakin sanottavaa?

Käsi ylös, jos kokonaiset vaaliteemaiset sanomalehdet tympäisevät. Hep. Kuinka moni tekee lopullisen äänestyspäätöksen lehtimainoksen perusteella? Kyllähän lehtimainoksellakin on toisaalta voimaa saada äänestäjä googlettamaan lisää ehdokkaasta. Oma mielipide on kuitenkin se, että tärkeintä tässäkin asiassa tulisi olla ehdokkaan mielipiteet, ideat ja se sisältö. Jos lehtimainoksen tärkein funktio on saada oma naama tutuksi ja äänestäjä googlettamaan lisää ehdokkaasta, eikö mainonta olisi järkevää siirtää suoraan sinne verkkoon. Omassa päässä ehdokkaan valinta menee näin (jos ehdokkaana ei ole sukulaista, tuttua tai muuten hyvää tyyppiä) -> 1. vastaa vaalikoneeseen (yle, mtv3, hs jne.) -> 2. saat 1-10 sopivinta ehdokasta -> 3. Googletat ehdokkaasi -> 4. onko omia sivuja tai onko ehdokas sosiaalisissa medioissa? -> 5. Lue ehdokkaan blogia -> 6. Päätös, onko ehdokas sopiva…

Mitä, jos kohta 4 kertoo eioota tai ehdokkaan verkkosivut näyttävät 7-vuotiaan tekemiltä kaikkine comicsansseineen ja välkkyvine giffeineen. Mitä jos ehdokkaalla on sivut, mutta ei mitään päivittyviä uutisia/blogitekstejä tai kommentteja? Voi voi. Väittäisin, että tämä malli koskee jo suurta osaa 18-40+ vuotiaita äänestäjiä.

Toinen puoli vaalimainonnasta on verkkomainonta ilman kohderyhmää. Mitä hyötyä on mainostaa Etelä-Suomen ehdokkaita oululaisille? Hakukonemainonta, Facebook-mainonta, jopa Spotify-mainonta voidaan kyllä rajata tietylle alueelle ja kohderyhmälle, mutta miten käy jos nämä asiat hoitaa ’itse, koska se on halvempaa’. Väitän, että itseasiassa se on kalliimpaa ja rahat menevät taivaantuuliin. Menemättä liikaa tähän asiaan voit lukea lisää Sidekick Median blogista.

Julkaistu: 8.4.2011