Ajankohtaista

Verkkosisällön lukeminen RSS-syötteiden avulla

Kirjoittaja: Jukka Weissenfelt

Saimme Facebookin kautta palautetta, että blogiamme on hieman vaikea seurata. Oletan, että on olemassa myös muita, jotka eivät vielä osaa hyödyntää RSS-syötteitä. Näin ollen haluan hieman avata, miten tämä loistava tapa seurata blogeja ja muita sisältöjä oikein toimii.

RSS (Really Simple Syndication) on eräs sisällön julkaisijoiden tapa saattaa tilaajille käyttöön uutisia, blogeja ja muita sisältöjä.

Meidän sivuilla on tosiaan ns. RSS-feedi, jonka avulla blogiamme voi seurata helposti valitsemallasi ohjelmalla. RSS-feedin saa suoraan esimerkiksi Microsoft Outlookiin, jolloin uusi blogiteksti näkyy käytännössä uutena sähköpostiviestinä sinulla. RSS-feedin voi myös laittaa esimerkiksi Googlen Reader web-ohjelmaan.

ebrandin RSS-feedi löytyy osoitteesta http://feeds.feedburner.com/ebrandfi tai XML-formaatissa: http://feeds.feedburner.com/ebrandfi?format=xml . XML-formatoidun RSS-syötteen voi myös lisätä esimerkiksi suoraan Firefoxin selaimeen (klikkaa subscribe now), jolloin pääset lukemaan uusia blogitekstejä pikakuvakkeen kautta, joka tulee selaimen osoitepalkin alle.

Muissa selaimissa tilanne on hieman erilainen, esimerkiksi Google Chrome ei suoraan tue XML-formatoidun syötteen lisäämistä selaimeen, mutta laajennusten kanssa tämä tietysti onnistuu. Applen Safari näyttää RSS-syötteet selkeästi jo verkkosivuston etusivulla, jos sellainen on saatavissa. Klikkamalla RSS-ikonia syötettä voi lukea suoraan selaimesta.

Muita tapoja seurata blogeja on erilaiset blogilistat ja sisältöjen yhdistämiseen tarkoitetut palvelut kuten blogilista, Bloglovin ja ”blogien google” Technorati, joka valitettavasti toimii hyvin vain englannin kielisiin blogeihin.

Mobiililaitteilla blogien ja uutissivustojen seuraaminen on erittäin kätevää. Esimerkiksi Androidille ja iPhonelle / iPadille on saatavissa erittäin hyödyllisiä ohjelmia kuten Pulse, Feedly ja Flipboard. Näiden avulla voi erittäin helposti seurata useita eri julkaisuja ilman, että tarvitsee vierailla niiden verkkosivuilla erikseen.

RSS-syötteet kehitettiin erityisesti ilmoittamaan uuden sisällön julkaisusta. Nykyisin myös niiden seuraaminen on todella kätevää ja niihin voidaan syöttää myös kuvia ja muuta materiaalia. Nyt on hyvä hetki tarkistaa, löytyykö sinun blogistasi RSS-syöte ja onko se helposti löydettävissä?

RSS-syötteiden mittaaminen on muuten sitten taas ihan toinen juttu. Tunnetuin tapa seurata syötteiden ”tilaajia” on Googlen nykyisin omistama Feedburner. Feedburnerin avulla voidaan kätevästi nähdä kuinka monta seuraajaa syötteellä on. Syötteitä kannattaa myös käyttää kekseliäästi, esimerkiksi eräälle asiakkaallemme, Kandia Henkilöstöpalveluille tehtiin kaksi eri syötettä, toisessa (http://feeds.feedburner.com/KandiaDuunit) on avoimet työpaikat ja toinen käsittää perinteiset blogitekstit. Näin eri sisältöjen seuraaminen on kätevää ja helppoa.

// Jukka Weissenfelt

Julkaistu: 4.6.2012